Klímát gyorsan➜ Klíma szerelés és karbantartás, tisztítás, javítás - Budapesten és a környező megyékben ➜ AKÁR 2 HÉTEN BELÜL

Klíma tisztítás és karbantartás

Klíma szerelés, karbantartás, javítás Budapesten
és Pest, Nógrád, Komárom-Esztergom, Fejér megyében.

Hűtő-fűtő klímaberendezések szerelése és telepítése garanciával.
Klíma áthelyezés másik falra, másik helységbe.

Klíma tisztítás és karbantartás

A klímák rendszeres karbantartása és tisztítása több szempontból fontos. Egyrészt, a nem karbantartott klímák egészségünkre negatív hatással lehetnek, büdöset árasztanak. Virágboltban, vagy ahol egyfolytában megy, penészes állapotig eljut a klíma akár egy szezon alatt. A karbantartás hiánya a klíma meghibásodását is okozza.

A tisztítás, karbantartás fontossága

A klímák beltéri egységének belső része a hideg felület miatti páralecsapódás miatt hűtésben nedves. Ez az állapot kedvez a betegségeket okozó baktériumok, vírusok, és gombák elszaporodásának. Ezek a kórokozók büdöset áraszthatnak, extrém esetben légúti megbetegedéseket okozhatnak. (mindenki hallott a légionella baktériumról) Ezért is célszerű a klímát tisztán tartani évente, ha fűtenek is vele, fél évente.

A klíma gyártók mindig újabb bevonatokat fejlesztenek ki a gombák és baktériumok visszaszorítására, izgalmas fantázia nevekkel: Blue fin, ZAFIR BLUE, Golden fin, Gold fin, bio bevonat, stb. A másik ok, hogy biztosítsuk a klíma üzemszerű működését. A klímák jelentős mennyiségű levegőt mozgatnak meg a helyiségben (~500-600 m3/ óra teljes fordulaton), amit egy hőcserélő felületen keresztül átáramoltatva juttatnak vissza. A hőcserélő előtt szűrő található, ami megszűri a levegőt, és a felületén összegyűjti a port. A lerakódott por fojtást képez, és ha elég vastag, nem tud a levegő átjutni rajta. Ekkor nem tudja a hűtési fűtési feladatot ellátni a klíma. Ez ellen lehetne növelni a méretét, de ki szeretne két méteres beltérit a szobájába/ irodájába?

A hibátlan működés szempontjából a kültéri egység tisztítása is fontos. A kültéri egység a kinti, szennyezett levegőt keringeti át magán, ezért például a nyárfa virágzáskor a szöszei valóságos szőnyeget képeznek a kültéri egység hőcserélőjének lamelláin. Ez képes teljesen elzárni a levegő útját. Ha az átáramló levegő nem tudja hűteni a hőcserélőt, akkor a beltéri nem tud hűteni. Ezért többet kell dolgozzon a kompresszor, ami a villanyszámlát növeli meg, gyengébb hűtési teljesítmény mellett. A karbantartáskor a tisztításon túl szükség lehet a gép paramétereinek, valamint nyomás értékeinek ellenőrzésére is. Ezt nyomás és hőmérséklet, illetve légáram mérő műszerekkel mérjük annak megállapítására, hogy a klíma megfelelően dolgozik. A gyártók kötelezővé teszik az évenkénti legalább egyszeri karbantartást. A garanciát a karbantartások meglétéhez kötik, így szükséges a garancialevélen vezetni ezen beavatkozások megtörténtét.

A klíma tisztítás folyamata:

A klíma tisztítását a beltéri egységnél kezdjük:

A szűrő eltávolítása után, ha szükséges, ecsettel vagy nagynyomású levegővel kitakarítjuk a rárakódott szennyeződéstől a hőcserélőt és a ventilátort. Egyes esetekben magas nyomású mosó, vagy a beltéri egység szétszerelése is szükséges. Ha tiszta, egy gomba és baktérium ölő szprével befújjuk. A folyadék bejutását a ventilátor bekapcsolásával könnyítjük meg. Amíg a fertőtlenítő hat, a beltéri porszűrőit vízzel csap alatt elmossuk, és lefertőtlenítjük. Előfordulnak vastagon penészes, elhanyagolt beltéri egységek, amiknek a tisztításához vegyszer kell, illetve mosással lehet tisztává varázsolni. Extrém esetben a beltéri egységet le kell venni, majd azt, erre alkalmas helyen szét kell szerelni, és ki kell takarítani. Ehhez vissza kell szívatni a gázt a kültéri egységbe.

A kültéri egység tisztítása általában nagynyomású mosóval és vegyszerrel történik, amit a kültéri ventilátora által szállított levegő áramlásának irányával ellentétes irányból fújnak a hőcserélő lamellái közé, így a berakodott por, vagy szösz kicsapatható a hőcserélőből. A lényeg, hogy a kültéri hőcserélőjét átjárhatóvá tegyék a levegő számára, így, ha ezt elvégezték, azzal a kültéri egység tisztítása késznek mondható.

Ki végezze a tisztítást?

javasoljuk, hogy a tisztítás és karbantartás folyamatát bízza szakemberre

Ha a tisztítást vizsgáljuk igazából nincs szó bonyolult dologról, ám, ha a felhasznált vegyi anyagokat, a kültéri egység sokszor nehéz megközelíthetőségét, vagy a karbantartás eszközeit vesszük alapul, mégis inkább azt javasoljuk, hogy a tisztítás és karbantartás folyamatát bízza szakemberre. A szakembereknek megvan a tapasztalata, és rutinja a tisztításban. A szakemberek mellett a használati utasításokban leírtak alapján a tulajdonos is elvégezheti az alap tisztítást. Ilyen a szűrők kivétele és lemosása. Ezek a szűrők a nagy méretű szöszöket és szennyeződéseket, továbbá port kiszűrik , hiszen megóvják a beltéri egység hőcserélőit az eltömődéstől. Sokat használt klímáknál előfordul, hogy a tulajdonos havonta kitakarítja a szűrőket, és nekünk nem kell havonta kimenni. A karbantartások és alapos tisztítások baktérium és gombaölővel ettől még nem maradnak el. Nem javasoljuk a háztartási tisztítószerek használatát, ami károsíthatja a beltéri egységben a hőcserélőt, rossz esetben kilukasztja a réz csövet.

Gyakoriság

A karbantartás gyakoriságát illetően a gyártók az évi két alkalmat írják elő.

A karbantartás gyakoriságát illetően a gyártók az évi egy vagy két alkalmat írják elő.

A készülékek karbantartását és tisztítását célszerű minden klímaszezon előtt, illetve után elvégezni. A szezon előtti tisztítás nagy előnye, hogy a nyár beköszöntével nem kell várnunk a szerelőre, továbbá, hogy szezon alatt a klímás szakemberek, vagy szervizek túlterheltsége miatti „sorban állást” megússzuk.

A klíma karbantartás ára 10.000 Ft/ darab.

Több darab esetén kedvezménnyel.

Penészes, évek óta nem karbantartott klímák esetén 20.000 Ft.