Klímát gyorsan➜ Klíma szerelés és karbantartás, tisztítás, javítás - Budapesten és a környező megyékben ➜ AKÁR 2 HÉTEN BELÜL

Klíma karbantartás, mi tartozik bele?

penészes klíma

Klíma karbantartás, mi tartozik bele?

Hogy miért fontos? A működését ellenőrizni kell a garancia feltételeként, de ez csak egy szempont.

Van, akit nem érdekel az akár 5 vagy 10 év kiterjesztett jótállás, úgyis el megy annyit.  Ő dolga. De a minapi eset rávilágított, hogy megérte volna évente azt a 8-10.000 Forintot. 3 éves klíma, még nem volt karban tartva. Egy elektromos hálózati probléma miatt a beltéri egységben, és a kültéri egységben is elromlott az elektronika.  A forgalmazó mivel garanciális időn belül volt,  INGYEN kicserélte volna a két alkatrészt. De, mivel nem volt évente számlával igazolható karbantartás, a két panelt meg kellett volna venni. Az áruk 75.000 Ft. Ezt a tulaj az előélete miatt nem vállalta be, inkább egy másik márkájú klíma felszereltetése mellett döntött. Ennek az ára 250.000 Ft lett. Megérte a karbantartást kihagyni, ezen spórolni?

A karbantartásról sok helyen csak annyit tudnak, hogy jön a klímás, befújja valamivel, és megy is tovább. Mindezt 8.000 Forinttól felfelé, hallani 20.000 Forintos befújásról is.

Hogy mit is takar a karbantartás? Miért nem csak egy befújás?

Sokszor helytelenül használják a tulajok a klímát.  Erről nem (csak) ők tehetnek. Mit értünk ezalatt?

Az ideális használat, hogy az első melegeknél bekapcsoljuk, (persze karbantartás után, vagy előtte tavasszal, vagy előző ősszel) beállítjuk a kívánt hőfokot, automatára tesszük a ventilátor sebességét, és élvezzük a kellemes klímát, amit teremt. Ezáltal a falak, bútorok, és az egész helyiség átveszi a hőmérsékletet, a klímának elég  alacsonyabb teljesítményen dolgozni. Ez kíméli a pénztárcánkat is.

A másik módszer, hogy hazaérve klímát bekapcsolják, minimum hőfokra letekerve, maximum teljesítmény. Ettől a klíma megpróbálja elérni a kért hőfokot, maximum teljesítményen, és leghangosabb ventilátor fokozaton fog dolgozni. Hű de huzat van, hangos a klíma, halljuk ilyenkor. És milyen igaz. bár ez nem a klíma, hanem a használója hibája. Miután megtanulták használni, a fenti módon, ez a „huzatos, hangos a klíma” mondat szerencsére elfelejtődik. És a villanyszámla sem lesz magasabb, sőt. Általában csökken.

Karbantartáskor ellenőrizni kell a módok működését, hűtés, fűtés, ventilátor. Ezt legegyszerűbben hőmérővel, hőkamerával, vagy  a klímára kötött nyomásmérővel lehet megtenni.

Ezt meg kell előzze egy szemrevételezés, szűrők tisztítása, hőcserélő tisztítása, fertőtlenítése, átmosása akár. Penészes klímánál a penész kimosása, akár a beltéri egység leszerelése, elszállítása után. Sajnos sokszor előfordul, ahol alul van méretezve, kicsi a klíma teljesítménye a helyiségre, hogy 16-18 fokra beállítva használják. Ezért állandóan megy a klíma, nem tud leszáradni a hőcserélő, és a ventilátor. Ebből lesz a penészes klíma, ami nem egészséges.

Ellenőrizni kell az elektromos kötések meghúzását, néha kilazulnak a csavarok. Ha nem működik rendesen, nem hűt / fűt a klíma, a kültéri egység hőcserélője is lehet az ok. Természetesen ezt is ellenőrizni kell, ha koszos, meg kell takarítani. Nyárfák környezetében a nyárfa szöszei szinte paplanként takarják el a levegő útját a kültéri egységnél, ezzel lefojtják a levegő útját. Ezt egy ecsettel finom mozdulatokkal a tulajdonos is megtakaríthatja, persze vigyázva, hogy a vékony lamellákat ne hajlítsa el, és ne vágja el a kezét velük.

A szűrőket a beltéri egységben akár 2 hetente is meg kell tisztítani, koszos helyeken. Sajnos a légszennyezés magas, több felé találkozunk ilyen sűrű takarítási periódussal. Szerencsére nem túl bonyolult, sokan meg is csinálják maguknak, ha látják a szűrőn a koszolódást. Ezzel a klíma hatásfoka javul, és a kompresszor élettartalma is kitolódik.

Ha kérdése van, tegye fel:

https://klimatgyorsan.hu

Rólunk

KLÍMÁT GYORSAN
Klíma telepítés és karbantartás Budapesten és Pest, Nógrád, Komárom-Esztergom megyében.

Cikkajánló

Klíma berendezések