Klímát gyorsan➜ Klíma szerelés és karbantartás, tisztítás, javítás - Budapesten és a környező megyékben ➜ AKÁR 2 HÉTEN BELÜL

Klímák összehasonlítása fűtésre, előnyök, hátrányok

Daikin FTXB25C RXB25C 2.5 kW split klíma

Klímák összehasonlítása fűtésre, előnyök, hátrányok

Klímával fűtés, melyik klíma alkalmas fűtésre?

A ma kapható klímák mindegyike képes fűteni. Azonban hogy milyen körülmények között, abban jelentős különbségek vannak. A különbségek persze árban, és tudásban is jelen van. Tudásbeli különbség a fűtési tartomány is, illetve a kényelmi funkciók tárháza.

Ha megnézzük a klímák mindegyik leírásában legalább ez szerepel, hogy a fűtési tartomány alja -15 fok. Hurrá, akkor ez jó nekem, nálunk talán ha 1-2 napig van ilyen hideg. Ez igaz, de ezek a klímák bár tudnak azon a kinti hőmérsékleten is fűteni, nem javasoljuk erre a célra. Ezek hűtésre lettek tervezve, és tudnak is fűteni. De, nem arra lettek tervezve, hanem hűtésre. Fűtésre csak az átmeneti, tavaszi, és őszi időszakban alkalmasak, kb. +5 fok külső hőmérsékletig. A másik ok, hogy hiányzik belőlük pár alkatrész, és program, ami a téli fűtésre is készített klímákban megtalálható. Ilyen a precíz elektronikus hűtőközeg adagolás, mert ezekben csak egy kapilláris cső van. Azon nem lehet többet, vagy kevesebbet átjuttatni, mert a cső belső átmérője fix. Ezért nem is tud többet fűteni, ha nagyobb igény van, mert nem jön több hűtőközeg. Nincs benne a kültéri egység aljában a tálca fűtés, ami megakadályozza a jég képződést. A leolvasztás itt fix, óránként 10 perc.  Ez ha kell, ha nem megáll, és nem fűt. Persze ha megnézzük az adatlapját, -15 fokon már csak 50% hatásfokot tudnak, ami elég kevés, szinte alig fűt. Ezért ezek a klímák korlátozottan alkalmasak fűtésre. Ezek a márkák alap típusai, például Polar SDL, Daikin Sensira.

Az itthoni leghidegebb napokon is kiválóan fűtő klímák -20,  -25 fokos alsó határral találhatóak meg. Ezek a névleges teljesítményük 80%-át leadják -15 fokon, ami nálunk az ország nagy részén a leghidegebb télen. (Igen, vannak helyek, ahol ennél is hidegebb van télen nálunk. De ott a lakosság 1%-a sem lakik, de persze nekik is van megoldás.) Ezek a klímák téliesítettek, kompresszor és csepptálca fűtéssel, nem automata óránkénti, hanem jegesedés alapján akár több óránként. Ez jelentős előny, óránként 10 perc állás az 15% veszteség… Pár tipus: Polar SDY, Mitsubishi AP modell.

A skandináv piacra tervezett klímáknál fűtési tartományok alsó határa -25 fok. Itthon nem sok fogy belőle, de ha valaki tutira akar menni, ilyet vesz. Ezek a névleges teljesítményüket le tudják adni -25 fokon. A leolvasztása akkor kezdődik ,amikor már nem tud a kinti levegőből hőt elvonni. Ez akár 4 óra is lehet, és nem 10 perc fix, hanem amíg leolvad. Mindezt komoly programozás, és kísérlet előzi meg. E mellett hűtésben is kiválóak, de ugye ezt az áruk is tükrözi. Daikin Perfera, Mitsubishi Hyper heating.

Tisztult a kép? Van kérdésed?

Tedd fel, vagy ha tudod mi kell, írd meg nekünk:

https://klimatgyorsan.hu/kapcsolat/

Rólunk

KLÍMÁT GYORSAN
Klíma telepítés és karbantartás Budapesten és Pest, Nógrád, Komárom-Esztergom megyében.

Cikkajánló

Klíma berendezések